WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld, en om een goede reden: Het is gebruiksvriendelijk, veelzijdig en krachtig. Maar zoals bij elk populair platform, is het ook een populair doelwit voor hackers.
Als jouw website gehackt is, dan is dat natuurlijk heel vervelend omdat je online niet meer te bereiken bent. Maar het gaat veel verder dan dat. Het kan ook je reputatie, SEO en bedrijfsresultaten schaden. Het is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw website zo veilig mogelijk is.
WordPress Beveiliging is belangrijk om verschillende redenen:
Gelukkig zijn er veel stappen die je kunt nemen om je WordPress Beveiliging te verbeteren. We delen zeven eenvoudig toe te passen tips, waarmee je jouw WordPress website weer een stukje veiliger kunt maken.
Één van de meest voorkomende manieren waarop hackers toegang krijgen tot een WordPress-site is door misbruik te maken van bekende beveiligingsproblemen in verouderde versies van WordPress of geïnstalleerde plugins. Zorg er daarom voor dat je WordPress-core, Thema’s en Plugins regelmatig bijwerkt.
Je huidige WordPress-versie wordt weergegeven in de broncode van je site. Deze informatie kan een potentiële ingang kan zijn voor hackers, zeker als je WordPress-core niet up-to-date is. Door je WordPress versie te verbergen, kun je het voor hackers moeilijker maken om kwetsbaarheden in je site te vinden.
De WordPress-versie kun je verbergen door een klein stukje code toe te voegen aan het functions.php bestand van jouw website:
// Verberg WordPress-versie
function wpb_remove_version(){
return '';
}
add_filter('the_generator', 'wpb_remove_version');
Raadpleeg je webontwikkelaar als je geen ervaring hebt met het wijzigen van php-bestanden, een klein foutje in je functions.php bestand kan al grote gevolgen hebben.
Niet alle plugins zijn even veilig. Slecht gecodeerde of verouderde plugins kunnen (doelbewuste) kwetsbaarheden bevatten die hackers kunnen uitbuiten. Kies je plugins daarom zorgvuldig en installeer alleen plugins die regelmatig worden bijgewerkt, goede beoordelingen hebben en worden ondersteund door betrouwbare ontwikkelaars.
In de Plugin-library kun je van elke plugin de score (1-5 sterren), aantal actieve installaties, update datum en compatibiliteit vinden. Lees ook de beoordelingen van een plugin voordat je deze installeert. En als je een plugin niet gebruikt, is het het beste om deze te deïnstalleren. Dit vermindert het aantal mogelijke ingangspunten voor een hacker en verbetert de WordPress Beveiliging.
Standaard is de login URL van je WordPress-site ‘jouwwebsite.nl/wp-admin‘. Door deze URL te wijzigen, maak je het voor hackers moeilijker om je loginpagina te vinden en een brute-force aanval uit te voeren. Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je jouw login-URL kunt wijzigen, zoals WPS Hide Login.
Door het aantal inlogpogingen te beperken, kun je brute-force aanvallen afweren, waarbij hackers proberen je wachtwoord te raden door snel veel verschillende combinaties te proberen. Er zijn verschillende WordPress-plugins beschikbaar die je kunnen helpen om het aantal inlogpogingen te beperken en je WordPress Beveiliging te verbeteren. Bekende plugins om inlogpogingen te beperken zijn Login LockDown en Loginizer.
Twee-factor-authenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je loginproces. Naast het invoeren van je wachtwoord, moet je ook een tweede vorm van identificatie invoeren, zoals een code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot je account, zelfs als ze je wachtwoord weten.
Er zijn diverse WordPress plugins om 2FA mogelijk te maken. Via WP 2FA bijvoorbeeld, kun je een tijdelijke code laten genereren in Google Authenticator. Deze code voer je vervolgens in tijdens het loginproces. De Google Authenticator App is gratis te installeren in Google Play en App Store.
Er zijn verschillende veiligheidsplugins beschikbaar voor WordPress die je kunnen helpen je WordPress Beveiliging te optimaliseren. Deze plugins kunnen verschillende functies hebben, zoals het blokkeren van brute force-aanvallen, het controleren op malware, het implementeren van een firewall en nog veel meer.
Enkele populaire veiligheidsplugins voor WordPress Beveiliging zijn Wordfence, iThemes Security en Sucuri Security.
Met de bovenstaande 7 tips ben je al goed op weg naar geoptimaliseerde WordPress Beveiliging. Het bijhouden van wat er gebeurt op je website kan je helpen eventuele verdachte activiteiten snel te herkennen. Dit kan bijvoorbeeld het controleren zijn van je beveiligingslogs, het bijhouden van inlogpogingen, of het gebruik van een website monitoring service.
Hoewel deze tips je een goede basis bieden, is professionele hulp soms nodig. Als je je zorgen maakt over de WordPress Beveiliging van je website of als je hulp nodig hebt bij het implementeren van deze of andere beveiligingsmaatregelen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Bescherm je website, je bedrijf en je bezoekers. Je inspanningen op het gebied van WordPress Beveiliging zijn het waard.
Delen:
Meer
blogs
“Als het over Web-ontwikkeling en design gaat kom ik ‘veel geschreeuw tegen en lang niet altijd de spreekwoordelijke opbrengst van de wol…’ Binnen het team van 2nd Chapter is dat volledig andersom !! Geen bla-bla maar top notch service tot achter de komma! Dennis bouwde voor ‘EyeFfects’, www.bierstyling.nl een ‘niche-website’ ...” Lees verder
Bierstyling“Bij 2nd Chapter wordt je prima geholpen. Eerst volgt een uitleg en werkwijze. Tussendoor wordt je goed op de hoogte gehouden van wijzigingen op de website die dan nog niet online is. Dennis leest de teksten die je aandraagt. Dat is wel handig als je snel een website nodig hebt. ...” Lees verder
Financiële Wijsheid | Den Haag“Top website en webshop geleverd!”
Dirks Vishandel | Katwijk, Lisse, Noordwijk“Zeer tevreden. Bij vragen/wijzigingen vrijwel meteen reactie. Goede afhandeling.”
Huisartsenpraktijk Hueting & Essers | Katwijk©2025 2nd Chapter BV Privacy Cookies Voorwaarden